top of page
1_edited.jpg

היסטוריית הרכב – השפעה משמעותית לצרכן

אפר 23

2 min read

3

29

כצרכנים, אנו רוכשים מוצרים ושירותים על בסיס יומי. עם זאת, קיימים מוצרים הנחשבים משמעותיים יותר בחיינו, שרכישתם מתבצעת אחת לפרק זמן מסוים. אחד מרכישות אלו היא רכישת רכב.

עסקה זו משמעותית וכוללת לא רק מחויבות כלכלית אלא גם שיקולים הקשורים לבטיחות, תחזוקה והיבטים משפטיים. בין מגוון הפרטים המהותיים לצרכן בבואו לבצע את העסקה כגון דגם, מחיר, בטיחות, מפרטים טכניים ואחריות, ישנו גורם חשוב נוסף: היסטוריית הרכב.


בשנה האחרונה התקיים הליך משפטי אשר הדגיש את חשיבות היבט היסטוריית הרכב. חברה העוסקת בהשכרה ומכירת רכבים נמצאה מטעה צרכנים על ידי מכירת רכבים ששווקו על ידי אנשי המכירות והפרסומים של החברה כרכבי ליסינג לשעבר, אולם בפועל, אלו היו רכבי השכרה.

הטעיה זו, על מקורם של הרכבים, נאמרה בעל פה לצרכנים בשיחת המכירה ונכתבה מפורשות בחוזים ומסמכים נוספים אחרים שהציגה החברה לצרכנים. מעשים אלו, נקבעו כמטעים על ידי בית המשפט,

ראוי לציין שכלל הצרכנים לא ידעו על ההטעיה האמורה וכאשר נשאלו אם היו רוכשים את הרכב לו היו יודעים את האמת בדבר מקורו (השכרה ולא ליסיניג) השיבו פה אחד כי לא היו רוכשים את הרכב.


עובדה זו מציבה אותנו בפני השאלה, עד כמה חשובה היסטוריית הרכב בתהליך ההחלטה? האם מדובר בפרט מהותי לצרכן בבואו לבצע רכישה של כלי רכב? בעוד שצבע הרכב עלול להיות פרט מהותי מאד לצרכנים, צבעו של הרכב בעבר אינו משמעותי על פי רוב. לעומת זאת, היסטוריית התאונות והנזקים המכאניים הם פרטים חשובים ביותר לצרכנים מאחר והדבר משלב מידע הקשור להיבטי בטיחות, נושא הנחשב מהותי ביותר לצרכנים.


חוקי הגנת הצרכן ברחבי העולם ממלאים תפקיד מרכזי בהקשר זה. חוקים אלו כוללים הוראות האוסרות הטעייה בפרטים מהותיים בעסקה ומבטיחים שהצרכנים יקבלו החלטות מושכלות המבוססות על מידע מדויק ומלא. "פרט מהותי" יכול בהחלט להיות היסטוריית הרכב. שכן היסטוריית הרכב יכולה להשפיע  משמעותית על החלטת הצרכן בבואו לבצע רכישה מפני שהוא נוגע לסוגיות בטיחות ולערך הכולל של הרכב,


לסיום, בעוד שגורמים כמו הדגם, המחיר והמפרט הם ללא ספק חשובים, היסטוריית הרכב תופסת משקל ניכר בהחלטת הצרכן (שימושי עבר, ליסינג לעומת שכירות, תאונות ואובדן ערך, נזקים ותיקונים משמעותיים). כצרכנים מושכלים, עלינו לתת עדיפות לפרטים אלו, תוך הבנת השפעתם על בטיחותנו ועל ערך הרכב. מידע זה נגיש באמצעות כלים פשוטים באתרי ממשלה (כגון רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון) ואתרים מסחריים אחרים.